nalewka z pigwy fot. Adobe Stock

Jak zrobić marmoladę pigwową? Sprawdzony przepis!

Owoce pigwy zawierają więcej witaminy C niż cytryny!
/ 17.09.2018 12:15
nalewka z pigwy fot. Adobe Stock

Składniki:
- 1,5 kg  dojrzałych owoców pigwy
- 1,5 kg cukru żelującego 1:1
- 2 laski wanilii
- 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto
- słoiki


Sposób wykonania:
1. Owoce pigwy umyć i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Miąższ rozdrobnić. Zalać litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pół godziny. Wywar odcedzić do garnka.

2. Do owoców wlać litr zimnej wody, zagotować. Wywar ponownie odcedzić.


3.Wanilię rozkroić, wyskrobać ziarenka, dodać do wywaru razem z cukrem. Gotować, mieszając około 4 minuty.

4. Dodać owoce i gotować, aż będą miękkie, na końcu wlać likier, wymieszać. Przełożyć do sterylnych słoików,  szczelnie zamknąć.

Domowe przetwory - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)