Kulki mięsne z dipem jogurtowym

Doprawione czosnkiem i posiekanymi świeżymi ziołami
/ 24.11.2011 06:47

Przygot: 20 min
Smażenie:  20 min
Porcja: 370 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 70 dag mielonego mięsa mieszanego
- kajzerka
- szklanka bulionu
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanych ziół (oregano, rozmarynu, bazylii)
- 40 dag jogurtu naturalnego
- 2 połówki marynowanej papryki (ze słoika)
- 2 łyżki tartej bułki
- słodka i ostra mielona papryka
- sos sojowy
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- cukier
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Kajzerkę namocz w bulionie, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa i razem wyrób. Do masy wbij jajko, dodaj startą na tarce cebulę, rozgnieciony czosnek, posiekane zioła i tartą bułkę, jeżeli masa będzie zbyt rzadka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Masę mięsną starannie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj partiami do rozgrzanego oleju, smaż na rumiano, włóż do ciepłego piekarnika i trzymaj w cieple do chwili podania.

3. Jogurt zmiksuj z marynowaną papryką. Dopraw do smaku sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką i ostrą mieloną papryką, solą i cukrem.


Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)