Kotlet jajeczny. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Kotlet jajeczny - przepis na zdrowie

Kotlet jajeczny to kolejny pomysł na smaczny posiłek przygotowany z jajek. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, można podać go z dodatkiem kaszy, ryżu lub ziemniaków. Do tego sałatka i obiad gotowy!
/ 27.11.2012 11:23
Kotlet jajeczny. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Składniki (10 porcji):

  • 15 jajek ugotowanych na twardo
  •  3 jajka świeże
  • 50 g masła
  • duży pęczek kopru
  • szklanka otrąb owsianych lub pszennych
  •  sól, pieprz
  •  150 ml jogurtu naturalnego
  •  czerwona, słodka papryka sypka (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

Gotowane na twardo jajka posiekać w drobną kostkę / zetrzeć na tarce, dodać otręby, przyprawy do smaku, wbić świeże jajka, dosypać pokrojonego drobno kopru. Całość rozmieszać z masłem. Formować farsz w kształcie kotletów. Wyłożyć na blachę, polać jogurtem, posypać czerwoną papryką. Piec w piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180OC. Kotlety jajeczne podawać z chrupkim pieczywem i warzywami sezonowymi.

Polecamy również: Jajka - fakty i mity

Przepis pochodzi z książki „Jedzenie to leczenie” dr n. med. Anny Lewitt (Wydawnictwo Rodzinne, 2012). Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)