Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami

Frittata to jajeczne danie z dodatkiem warzyw, sera lub wędlin. Przypomina omlet lub tartę, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.
Urszula Wilczkowska / 24.01.2020 08:40
DRUKUJ PRZEPIS
Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 jaj,
  • 1/4 szklanki śmietany 30%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojone w słupki,
  • 2 małe ziemniaki, obrane i bardzo cienko pokrojone,
  • 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżeczki liści tymianku,
  • 1 szklanka startego sera, np. cheddar lub innego twardego.
Przygotowanie:

Kolacja na ciepło nie musi być trudna ani pracochłonna, w końcu wieczorem szczególnie nie ma się zwykle ochoty na długie stanie przy garnkach. Naszą propozycją jest włoska frittata, którą przyrządzisz w zaledwie 20 minut.

To idealne danie, jeśli zapomniałaś zrobisz zakupy. O ile masz w lodówce 6 jaj i garść świeżych warzyw (możesz użyć dowolnego połączenia, na które masz ochotę), spokojnie uda ci się przyrządzić pyszną kolację na ciepło. Jeśli nie masz piekarnika, sprawdź też nasz przepis na klasyczny omlet. Jak za to przyrządzić frittatę?

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Wymieszaj dokładnie jajka ze śmietaną i połową łyżeczki soli.
  3. Podsmaż na żeliwnej patelni (takiej, którą można włożyć do piekarnika) bekon, aż będzie chrupiący. Odłóż go na bok.
  4. Na tłuszczu, który się wytopił, podsmaż pokrojone w bardzo cienkie plasterki ziemniaki. Dopraw pozostałą solą, pieprzem i smaż około 4-6 minut.
  5. Do ziemniaków dodaj resztę warzyw. Gdy szpinak zmięknie, dodaj usmażony boczek i wymieszaj.
  6. Ułóż warzywa równomiernie na spodzie patelni. Posyp je startym serem i poczekaj, aż zacznie się rozpuszczać.
  7. Wlej jajka ze śmietaną. Podgrzewaj przez minutę, po czym przełóż patelnię do piekarnika. Piecz frittatę przez 8-10 minut. Jeśli po tym czasie jajka nadal są surowe, włóż do piekarnika na jeszcze dodatkową minutę.
  8. Wyjmij frittatę i odstaw na 5 minut przed pokrojeniem. Twoja kolacja na ciepło jest gotowa. Smacznego!

Więcej przepisów na jajeczne dania i przekąski:
Ptysie z kremem kakaowym
Hiszpański omlet z ziemniakami
Chleb w jajku
Jajka faszerowane

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA