Koktajl krewetkowy z sosem cytrusowym z imbirem i kroplą winiaku - przepis

Wykwintny i lekki posiłek z afrodycjakami - owocami morza, orzechami, jajkami i pikantnymi przyprawami - rozpali zmysły i pobudzi wyobraźnię.
/ 05.02.2013 13:23
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 20 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag krewetek koktajlowych z zalewy (1 szklanka)
  • 6 mandarynek
  • 4 liście endywii
  • sól
  • pieprz

Sos: 

  • pół szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 4 łyżki soku z grejpfruta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki winiaku
  • 2–3 cm świeżego kłącza imbiru
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • ząbek czosnku
  • kilka kropli tabasco
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Mandarynki umyj, osusz, obierz, podziel na cząstki. Na patelni zagotuj sok pomarańczowy z sokiem grejpfrutowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodaj obrany i starty na drobnej tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Dopraw pikantnie tabasco, solą i pieprzem. Włóż cząstki mandarynek i zagotuj w sosie. Skrop alkoholem, przykryj, ostudź. Następnie dodaj krewetki koktajlowe, delikatnie wymieszaj, odstaw pod przykryciem na 30 minut do lodówki.  
  2. Liście endywii opłucz, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem, a następnie rozerwij na kawałki. Przed podaniem pucharki wyłóż liśćmi endywii. Napełnij schłodzoną sałatką i od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA