Kasza jaglana w kalarepce

Kalarepki napełnić kaszą i grzybami, ułożyć na pozostałej kaszy, przykryć czapeczkami
Kasza jaglana w kalarepie fot. Fotolia

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • 15 dag kaszy jaglanej
  • 100 ml mleka
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag kurek
  • cebulka
  • natka
  • pieprz

Sposób przygotowania:


  1. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, ugotować w 400 ml wody z dodatkiem mleka, soli i łyżki masła;
  2. Kalarepki oczyścić, umyć, jeśli mają zdrewniałą skórkę, obrać, gotować ok. 20 minut, osączyć, przestudzić.
  3. Z każdej kalarepki odciąć czapeczkę, wydrążyć środek, tak by pozostała miseczka grubości ok. 1 cm, wydrążony miąższ posiekać, wymieszać z kaszą i natką, przyprawić.
  4. Kurki oczyścić, przesmażyć na maśle z posiekaną cebulką, przyprawić.
  5. Kalarepki napełnić kaszą i grzybami, ułożyć na pozostałej kaszy, przykryć czapeczkami.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)