karp fot. Fotolia

Karp faszerowany z rodzynkami

Do farszu dodaj drobno posiekane migdały albo gotowe słupki. Świetnie komponują się i z rybą, i z rodzynkami.
/ 22.05.2019 22:47
karp fot. Fotolia

Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 350 kcal

Składniki na 6 porcji:
- karp, ok. 1,2 kg
- 2 cebule
- 20 dag kaszy manny
- 2 kromki czerstwej bułki
- 1 szklanka wywaru z włoszczyzny, może być bulion warzywny z kostki
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz do formy
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz

Sposób wykonania:

1. Karpia spraw, lekko natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

2. Bułkę namocz w niewielkiej ilości wywaru, w pozostałym ugotuj kaszę mannę z łyżką oleju, przestudź.

3. Cebulę pokrój i przesmaż krótko na oleju, dodaj do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbij jajko, wlej śmietanę, dodaj rodzynki, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.

4. Przygotowanym farszem nadziej rybę i zaszyj.

5. Ułóż rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub na blasze, piecz 25–30 min w 180 st. C.

Potrawy świąteczne - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)