Można powiedzieć, że łosoś jest bardzo „wdzięcznym” produktem – można go szybko przygotować, jest eleganckim daniem, a w dodatku lekkim – co w przypadku imprezy tanecznej ma spore znaczenie.
Pomysł na te przekąski opiera się na pewnej zabawie z samą formą szaszłyka. Zamiast specjalnych patyków, potrzebnych do przygotowania tej potrawy, użyjmy… wykałaczek.
Każda porcja składać się będzie z jednego kęsa – kawałka łososia i dodatku.
Z kiwi
Filet z łososia pokrój w dużą kostkę, zaś kiwi obierze – a potem pokrój na pół i na ćwiartki.
Na wykałaczkę nabij najpierw kawałek kiwi, a potem łososia.
Przygotuj marynatę – na osiem porcji przygotuj 2 łyżki oliwy, zmiażdżony ząbek czosnku, ćwierć łyżeczki pieprzu, sok z połowy cytryny, łyżeczka sosu sojowego. Zmieszaj wszystkie składniku i polej nimi dokładnie mini-szaszłyki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut. Podawaj na ciepło.
Z cebulą i sezamem
Postępuj tak samo, jak powyżej, jednak zamiast kiwi użyj upieczonych wcześniej dymek.
Polej marynatą z sosu sojowego, cytryny i oliwy. Przed wstawieniem do piekarnika posyp szaszłyki ziarnem sezamowym.
Z pomidorkami
Postępuj jak powyżej, tyle że zamiast dymki użyj pomidorka koktajlowego. Marynatę przygotuj z 2-3 łyżek oliwy, szczypty soli, 2 ząbków zmiażdżonego czosnku i pół łyżeczki suszonego tymianku.
Zobacz także: Szukasz pomysłów na japońskie szaszłyki?