Jagody w słoiczkach

Jagody można zrobić na dwa proste sposoby
/ 30.06.2004 09:12
dżem jagodowy fot. Fotolia

Przygotowanie i pasteryzacja ok. 1 godz. * 1 słoik – ok. 180 kcal

Składniki na 3–4 słoiki 0,33 l:

  • 1 kg świeżych, nieuszkodzonych czarnych jagód, zważonych po przebraniu, umyciu i osuszeniu

Sposób wykonania nr 1:

  1. Jagody starannie przebierz, opłucz, dobrze osącz, wsyp do wcześniej przygotowanych słoików (umytych, wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku).
  2. Płaski, nieduży garnek wyłóż gazetami lub ściereczką, ustaw zamknięte słoiki tak, aby się nie dotykały, zalej zimną wodą, podgrzewaj 20 min w temp. 90 st. C., licząc czas od momentu zawrzenia.
  3. Po tym czasie wyjmij słoiki, ustaw je na ściereczce, aby nie popękały, pozostaw na kilka godzin (na noc), opisz, wynieś do piwnicy.

Sposób wykonania nr 2:

  1. Jagody wsyp do garnka, podgrzewaj na małym ogniu lub w piekarniku, aż puszczą sok.
  2. Gorącą masą napełnij słoiki lub butelki, pasteryzuj jak poprzednio.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)