Przygotowanie 5 min
Grillowanie ok. 25 min
Porcja ok. 350 kcal
Przepis na 4 sztuki:
- 50 dag mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- mielona papryka
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 4 duże kajzerki
Sposób wykonania:
1. Czosnek obierz, rozgnieć. Mięso wymieszaj z solą, pieprzem i papryką. Zwilż dłonie i uformuj 4 okrągłe, płaskie kotlety. Na środku każdego zrób kciukiem wgniecenie – nie będzie pęczniało w trakcie pieczenia.
2. Kotlety ułóż na tacce i upiecz nad węglami na rumiano z obu stron (ok. 8 min z jednej strony). Posmaruj każdy hamburger masłem, tackę przykryj kawałkiem folii aluminiowej i piecz kolejne 6–8 minut.
3. Ok. 4 minut przed końcem pieczenia kotletów połóż na grillu przekrojone bułki. Gotowymi hamburgerami przełóż gorące bułki i podawaj. Jako dodatek możesz podać musztardę, keczup lub majonez.