Grzyby w cieście

W podlaskiej kuchni znajdziemy wiele kulinarnych wpływów z Kresów, głównie z Białorusi i Ukrainy.
/ 29.05.2019 16:47

Składniki:
- 10 kapeluszy szlachetnych grzybów, np. borowików mniej więcej tej samej wielkości
- sól
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- olej



Sposób wykonania:
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć, a kiedy zmiękną, posolić i ugotować w tej samej wodzie, przestudzić. Przesianą mąkę wymieszać lub zmiksować z jajkiem i mlekiem, łyżką oleju oraz odrobiną soli. Połączyć z gazowaną wodą, odstawić na pół godziny, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać więcej wody.

Na patelni rozgrzać olej, grzyby maczać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło od razu po przyrządzeniu z czystym czerwonym barszczem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)