Grzanki z tofu i bazylią

Niekiedy grzanki po przyrządzeniu są bardzo suche. Możesz je nawilżyć, smarując cienko przed obłożeniem tofu majonezem.
/ 25.01.2011 11:07

Przygotowanie 15 min
Zapiekanie 10 min
Porcja (1 grzanka) ok. 210 kcal

Przepis na 4 porcje:
- opakowanie naturalnego serka tofu (20 dag)
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- 3–4 łyżki sosu sojowego
- 2–3 łyżki keczupu
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżeczka majonezu
- bazylia

Sposób wykonania:

1. Kostkę tofu wyjmij z zalewy, przekrój na 4 plastry, skrop z obu stron sosem sojowym. Z kromek pieczywa odetnij skórkę i opiecz je w tosterze lub na suchej patelni na złoty kolor.

2. Każdą kromkę natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, posyp bazylią i ułóż na blasze. Na wierzchu połóż plastry tofu. Posmaruj je keczupem, posyp wiórkami masła.

3. Grzanki zapiekaj 10 min w temp. 180 st. C. Buzię narysuj keczupem, a oczy i nos majonezem.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)