Grissini to doskonały pomysa imprezową przekąskę.

Grissini na imprezie

Czy zdarzyło się Wam, jako dzieciom, że kupowane paluszki zdawały się za krótkie, za cienkie i za słone? Czy marzyliście o takich paluszkach, które by się szybko nie „kończyły”, i można je było jeść i jeść… Włosi wymyślili takie paluszki nie tylko dla swoich dzieci już dawno temu. Oto grissini! W sam raz na imprezę.
/ 12.01.2011 07:49
Grissini to doskonały pomysa imprezową przekąskę.

Grissini bardzo przydadzą się na imprezie karnawałowej – można je sobie podjadać dość bezkarnie. Ale żeby dodatkowo zmieniły się w elegancką przekąskę, podajmy je owinięte włoską szynką lub z dipami.

Zobacz także: Ciasto francuskie

Z quacamole
Wystarczy wrzucić do blendera miąższ z dwóch awokado, sok z ćwiartki cytryny, pół zielonej papryczki chili lub pepperoni oraz 2-3 łyżki oliwy. Do tego sól i pieprz do smaku. Choć zazwyczaj do quacamole dodaje się jeszcze czosnek – to z okazji noworocznego balu odradzam dodawanie tego składnika. W imię komfortu prywatnych rozmów z innymi.

Z sosem serowym
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego łyżkę mąki. Robimy jasną zasmażkę, a następnie dodajemy mleko – tyle, by uzyskać gęsty sos. Do tego wrzucamy garść startego cheddara lub innego, w miarę ostrego sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści.
Do części sosu można też dodać odrobinę kminku, jeśli chcemy zrobić drugi, serowy dip.

Zobacz także: Szynka parmeńska

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)