Galaretka drobiowa – idealna nie tylko na święta

galaretka drobiowa fot. Adobe Stock
Galaretka drobiowa to bardzo delikatna i niskokaloryczna przekąska. Do tego jest wyjątkowo smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu.
Urszula Wilczkowska / 06.04.2011 07:12
galaretka drobiowa fot. Adobe Stock

Galaretka drobiowa to nieco zapomniany przysmak, a szkoda – jest wyjątkowo smaczna, banalnie prosta, a do tego naprawdę niskokaloryczna. Dodaj do niej groszek konserwowy, gotowaną marchew lub kukurydzę. Koniecznie serwuj z chrzanem lub majonezem.

Warto podać ją na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Przygotuj ją jako szybką przekąskę też poza świątecznymi dniami – galaretkę drobiową zdecydowanie warto odczarować. A jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 puszka groszku,
  • żelatyna wieprzowa – 20 g na litr wywaru,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj i zdejmij szumowiny z wierzchu.
  2. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler, a także liść laurowy i sól. Gotuj do miękkości.
  3. Na kilka ostatnich minut gotowania dodaj natkę pietruszki. Wyłów ją z garnka.
  4. Warzywa i mięso wyjmij z wywaru. Całość przecedź, dopraw pieprzem.
  5. W 1 szklance bulionu rozpuść żelatynę. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Podgrzej garnek na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  6. Mięso z kurczaka rozdrobnij. Marchewkę pokrój z kostkę. Groszek konserwowy odcedź z zalewy.
  7. Ułóż w salaterce rozdrobnione mięso, pokrojoną marchew i groszek. Możesz również dodać jajka ugotowane na twardo. Całość zalej chłodnym wywarem.
  8. Galaretkę drobiową odstaw do całkowitego stężenia na kilka godzin. Smacznego!

Więcej pysznych przepisów na Wielkanoc:
Jajka wielkanocne
Pieczeń rzymska z jajkiem
Babki wielkanocne
Żurek wielkanocny

Redakcja poleca

REKLAMA