Galaretka drobiowa to nieco zapomniany przysmak, a szkoda – jest wyjątkowo smaczna, banalnie prosta, a do tego naprawdę niskokaloryczna. Dodaj do niej groszek konserwowy, gotowaną marchew lub kukurydzę. Koniecznie serwuj z chrzanem lub majonezem.
Warto podać ją na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Przygotuj ją jako szybką przekąskę też poza świątecznymi dniami – galaretkę drobiową zdecydowanie warto odczarować. A jak ją przyrządzić?
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 3 małe marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 puszka groszku,
- żelatyna wieprzowa – 20 g na litr wywaru,
- liść laurowy,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kurczaka włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Zagotuj i zdejmij szumowiny z wierzchu.
- Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler, a także liść laurowy i sól. Gotuj do miękkości.
- Na kilka ostatnich minut gotowania dodaj natkę pietruszki. Wyłów ją z garnka.
- Warzywa i mięso wyjmij z wywaru. Całość przecedź, dopraw pieprzem.
- W 1 szklance bulionu rozpuść żelatynę. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Podgrzej garnek na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Mięso z kurczaka rozdrobnij. Marchewkę pokrój z kostkę. Groszek konserwowy odcedź z zalewy.
- Ułóż w salaterce rozdrobnione mięso, pokrojoną marchew i groszek. Możesz również dodać jajka ugotowane na twardo. Całość zalej chłodnym wywarem.
- Galaretkę drobiową odstaw do całkowitego stężenia na kilka godzin. Smacznego!
Więcej pysznych przepisów na Wielkanoc:
Jajka wielkanocne
Pieczeń rzymska z jajkiem
Babki wielkanocne
Żurek wielkanocny