Galantyna z szynką i pistacjami

Do galantyny zamiast zwykłych pistacji możesz dodać pikantnie pistacje doprawione pieprzem i solą
/ 26.10.2011 06:14

Przygotowanie ok. 20 min
Gotowanie ok. 40 min
Porcja ok. 250 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 30 dag pokrojonej w kostkę gotowanej szynki
- posiekana cebula
- 5 dag pistacji
- 4 jajka
- kromka chleba tostowego
- 5 dag tartego parmezanu
- łyżka płynnej kremówki
- 3 łyżki bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Galaretka:
- szklanka białego wina
- szklanka bulionu drobiowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- łyżka małych kaparów

Sposób wykonania:
1. Chleb pokrusz i wymieszaj z kremówką. Gdy zmięknie, dodaj jajka, ser, szynkę, cebulę, pistacje, bułkę tartą. Dopraw sporą ilością gałki, pieprzu i szczyptą soli. Gazę posmaruj masłem, nałóż masę i zwiń, tworząc ładny wałeczek. Zwiąż końcówki gazy, gotuj 40 minut w gorącej wodzie.

2. W połowie gotowania odwróć wałek na drugą stronę. Wyjmij na deskę, ostudź. Odwiń z gazy, pokrój na 6 plastrów. Ułóż na półmisku, posyp kaparami. Żelatynę namocz w bulionie, rozpuść na parze, wlej wino. Wsyp szczyptę pieprzu. Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią plastry galantyny.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)