Doskonałe krasnoludki

„Mały paprykowy krasnoludek z jałowcowym nosem, miał papierowy domek, w którym książki stały stosem”.
„Mały paprykowy krasnoludek z jałowcowym nosem, miał papierowy domek, w którym książki stały stosem”.

Doskonałe krasnoludki

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
  • 3 niezbyt grube pory,
  • 7 rzodkiewek,
  • 7 czubków czerwonych papryk,
  • 14 ziaren pieprzu lub jałowca,
  • 7 kawałeczków czerwonej papryki w kształcie półksiężyca
  • drewniane wykałaczki.
Etapy przygotowania

Na początku dokładnie umyj rzodkiewki, papryki oraz pory. Rzodkiewkom utnij natki i wąsy. Por dokładnie wypłucz z ziemi (w środku). Pokrój go na równe kawałki (około np. 3 cm długości; dotyczy to części białej od strony korzenia). Paprykom utnij same czubki. W rzodkiewkach wydrąż nożykiem małe dziurki - do których włóż ziarenka pieprzu (będą to oczka). Kiedy tak wszystko będzie przygotowane - montuj krasnoludki.

Na talerzu ustaw kawałki porów, do nich przyczep za pomocą wykałaczki rzodkiewkę. Każdej rzodkiewce załóż czerwony czubek od papryki (por - tułów, rzodkiewka - główka, czubek od papryki - czapeczka). Usta zrób z kawałeczków papryki - przyczep je malutką częścią wykałaczki. Pamiętaj, aby przed jedzeniem przypomnieć maluchom o obecności wykałaczek (żeby na nie uważały i wyjęły w czasie konsumpcji)!!
Siedmiu krasnoludków już jest, brakuje jeszcze Królewny Śnieżki. Może ktoś obmyśli jak ją zrobić?

Smacznego!

Celina Fręczko
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)