Domowe hamburgery
1 porcja - 310 kcal
Składniki:
- bułka do hamburgerów
- 10 dag mielonego mięsa z indyka
- przyprawy nłyżeczka oliwy
- warzywa
- keczup
- Mięso na hamburgery przypraw, uformuj płaski, okrągły kotlet, usmaż na oliwie.
- Pod koniec smażenia połóż przekrojoną bułkę na patelni obok kotleta, aby się podgrzała.
- Włóż kotlet i warzywa między połówki bułki, polej keczupem. Możesz także dodać sos z łyżeczki majonezu i jogurtu.
Domowe frytki
1 porcja - 200 kcal
Składniki:
- 2–3 dorodne ziemniaki
- łyżeczka oleju
- szczypta lubionych ziół
- sól
- sos ze świeżych pomidorów, czosnku i cebuli
- Ziemniaki na frytki dobrze wyszoruj i nie obierając ich ze skórki, pokrój na frytki.
- Zalej wrzątkiem i gotuj 2 minuty.
- Odcedź na sitku, posyp ziołami, skrop oliwą, ułóż na brytfannie i upiecz w 180 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym.
Domowe hot dogi
1 porcja - 280 kcalSkładniki:
- bułka do hot doga
- parówka cielęca lub z indyka
- sałata nogórek ncebula cukrowa
- ketchup i sos z jogurtu
- Parówkę na hot doga włóż do wrzątku, gotuj 2–3 minuty.
- Bułkę przekrój wzdłuż, uważając, aby się nie rozpadła na połówki.
- Podgrzej ją w rozgrzanym piekarniku lub na ceramicznej patelni pod przykryciem.
- Włóż osączoną parówkę i pokrojone warzywa do bułki, polej sosami.