Czy wiesz, że dziury w serze to sprawka bakterii? fot. Czywiesz.pl

Czy wiesz, że dziury w serze to sprawka bakterii?

Za dziury w serze odpowiedzialne są dwa rodzaje bakterii, które nie stanowią zagrożenia dla naszego organizmu.
/ 13.12.2017 13:50
Czy wiesz, że dziury w serze to sprawka bakterii? fot. Czywiesz.pl

Dziury w serze tworzą się jako skutek uboczny działania występujących w nim bakterii z rodzaju Lactobacillus i Propionibacterium.

Niedojrzały ser, który nie ma jeszcze dziur jest dosyć miękki. Bakterie Lactobacillus i Latococcus odżywiają się w nim i wydzielają przy tym kwas mlekowy.

Natomiast bakterie Propionibacterium odżywiające się tym właśnie kwasem wydzielają gaz, który gromadzi się i stopniowo przekształca w dziury przenikając na zewnątrz. Działalność tych mikroorganizmów nie jest jednak szkodliwa dla naszego zdrowia.

Autor: ~Marionn

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/16.12.2010 18:11
[quote=~znawca] w kazdym produkcie spożywczym sa bakterie , tylko nie wiele z nich jest szkodliwych . Te w serze to bakterie G(+), bez których proces produkcji sera oraz innych produktów był by nie możliwy. I zapewniam , ze nikt po zjedzeniu sera nie umrze !!! podobne bakterie są tez w jogurtach i maja bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie np. regulują prace układu pokarmowego i zapewnia prawidłowe pH i mikroflore pochwy [/quote] Propo tych jogurtów to polecam przeczytać: http://biznes.onet.pl/firma-dannon-zaplaci-21-mln-dol-odszkodowania,18566,4083532,1,news-detal
/20.11.2010 21:00
A no właśnie, zawsze się zastanawiałem jak to jest z tymi dziurami ;) i się sprawa wyjaśniła. I to chyba oczywiste, że nikt po zjedzeniu sera nie umrze :p
/04.08.2010 21:38
nie wierze, po serze chodzą bakterieeeee?? Ja słyszałam że ser jest zdrowt....
POKAŻ KOMENTARZE (3)