- 4 średniej wielkości młode ziemniaki
- pęczek rzodkiewek
- 2 cebulki dymki
- gałązka świeżej bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Cebulki dymki wraz ze szczypiorem oczyścić, opłukać. Cebulki pokroić na krążki, szczypior posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki. Ziemniaki połączyć z pokrojonymi rzodkiewkami, dymką i szczypiorkiem. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać listkami bazylii, skropić olejem. Sałatka świetnie smakuje sama, ale jest też doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs.