POLECAMY

Chińska sałatka z surowych jarzyn

Jarzyny umyć, obrać, pokroić na cienkie paseczki wielkości i grubości zapałki...

Składniki
2 duże marchewki,
1 zielony ogórek,
1 por,
1/2 selera,
3 młode dymki.

Sos pomaranczowo-imbirowy:
sok z 1 pomarańczy,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka miodu,
kawałek świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego.

Sposób przygotowania
Jarzyny umyć, obrać, pokroić na cienkie paseczki wielkości i grubości zapałki. Z ogórka usunąć pestki. Cebulki umyć i obrać. Zielone części cebulek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, by powstała palemka. Palemki włożyć do zimnej wody, gdzie nabiorą właściwego kształtu. Imbir obrać, drobno posiekać. Z umytych owoców wycisnąć sok. Przygotować sos. Posiekany imbir rozetrzeć z łyżka miodu. Dodać soki, wymieszać i zalać jarzyny. Odstawić na 1 godz. i od czasu do czasu wymieszać. Przed podaniem ułożyć na półmisku i przybrać palemkami z cebulek.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)