Bułgarska sałatka z buraków

Buraki ugotować. Gdy będą miękkie odcedzić i jeszcze cieple obrać...
/ 29.09.2007 22:28

Składniki

  • 350 g młodych buraków,
  • 2 korniszony,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • 1 łyżeczka szczypiorku.
Sos:
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Buraki ugotować. Gdy będą miękkie odcedzić i jeszcze cieple obrać. Ostudzić. Buraki i korniszony pokroić ostrym nożem w kostkę o wielkości 1 cm. Umyty szczypiorek i koperek pokroić na drobne kawałki. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z octem. Dodać jogurt, wymieszać. Do buraków dodać korniszony i szczypiorek. Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem. Wariant: do sałatki można dodać 500 g ugotowanych kartofli, pokrojonych w kostkę. Do tej sałatki należy przygotować podwójna ilość sosu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)