Składniki
- 1 zielona sałata,
- 400 g kapusty chińskiej lub białej,
- 200 g ugotowanej białej fasoli,
- 2 marchewki,
- 1/2 dużego selera bulwiastego,
- 2 pory (tylko białe części),
- 1 ogórek,
-
2 pomidory,
- 3 czerwone ostre papryki,
- 6 ugotowanych kartofli,
- kilka marynowanych grzybów, korniszonów, cebulek,
- 3 łyżki kaparów,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- 2 łyżeczki cukru.
- 9 łyżek oliwy,
- 3 łyżki soku cytrynowego,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Surowe jarzyny umyć, osączyć z wody. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Kapustę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
5-6 cm. Wymieszać z cukrem, odstawić na 2 godz. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Skropić zaraz sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Do marchewki dodać 1 łyżeczkę cukru. Pory (tylko białe części) pokroić na plasterki. Paprykę bez pestek pokroić na cieniutkie paseczki. Ugotowane kartofle pokroić na plasterki. Każdy pomidor przekroić na 8 części. Ogórek pokroić na plasterki. Fasolkę osączyć z wody, dodać roztarty czosnek, sól, majeranek i 1lyzke sosu. Poszatkowana kapustę lekko odcisnąć, dodać paprykę, 2 łyżki sosu, wymieszać, odstawić na 2 godz. Na liściach sałaty ułożyć dekoracyjnie jarzyny, przybrać korniszonami, cebulkami i grzybkami. Przed podaniem połać sosem.