Bakłażany po włosku

Przygotuj bakłażany - przekrój je wzdłuż i podpiecz w rozgrzanym piekarniku (190˚ C) przez ok. 20 min. Lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką – tak powstałe łódeczki odłóż na bok.

Składniki

Bakłażany po włosku

  •  

    1 puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutti
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 50 g orzeszków pini (lub nerkowców)
  • 4 małe bakłażany
  • 50 g parmezanu
  • 150 g chudego bekonu w plastrach
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj bakłażany - przekrój je wzdłuż i podpiecz w rozgrzanym piekarniku (190˚ C) przez ok. 20 min. Lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką – tak powstałe łódeczki odłóż na bok.

Następnie pokrój wydrążany miąższ w kostkę i podsmaż go na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Do mieszania nie używaj metalowych akcesoriów, gdyż szpinak bardzo szybko przejmuje metaliczny posmak. Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone Valfrutta. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj.

Całość dopraw solą oraz pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 15 min. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem. Smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)