Ciasto francuskie to dobra baza na ciasteczka z marmoladą.

3 karnawałowe przekąski z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie to idealny punkt wyjściowy na dziesiątki ciekawych przekąsek karnawałowych. Lekkich jak francuski duch i zajmujących jak dworskie zabawy.
/ 12.01.2011 00:08
Ciasto francuskie to dobra baza na ciasteczka z marmoladą.

Fuzja polsko-francuska
Potrzebne są mielone i ciasto francuskie. Mielone kroimy na cztery części. Rozmrożone ciasto francuskie kroimy natomiast w duże kwadraty – ok.8x8cm.
Na środek kwadratu kładziemy ćwierć kotleta mielonego, kwadrat składamy na pół, po przekątnej i zlepiamy brzegi, tworząc w ten sposób trójkąt.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni Celsjusza – aż rożki zrobią się rumiane. Przed wstawieniem do piekarnika koniecznie trzeba pozakłuwać je widelcem.
Do rożków podajemy pomidorowy sos – najprościej jest zagotować sok pomidorowy z dodatkiem 2 łyżek oliwy oraz z siekaną, świeżą bazylią i odrobiną tymianku do smaku. A następnie doprawić solą i pieprzem. Jeśli bal noworoczny ma luźniejszy charakter, smak sosu pogłębi wciśnięty ząbek czosnku.

Z cebulowym farszem
2 cebule kroimy w piórka, smażymy na złoto na maśle, a następnie dodajemy łyżeczkę octu oraz łyżkę cukru trzcinowego. Można go zastąpić również zwykłym cukrem. Cebulę na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Gdy farsz ostygnie, nakładamy go na kwadraty zrobione z ciasta francuskiego, tworzymy trójkątne pierożki i posypujemy je startym cheddarem lub innym, wyrazistym serem.
Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza.

Zobacz także: Staropolski tort jabłczany w cieście francuskim

Z farszem śliwkowym
Garść suszonych śliwek kroimy w paseczki. Podsmażamy na maśle połowę cebuli, a gdy się zeszkli, dodajemy śliwki i zalewamy je kilkoma łyżkami wody lub bulionu. Gdy owoce zmiękną, doprawiamy je solą oraz tymiankiem.
Reszta postępowania jak w przypadku pierożków z mięsem mielonym. Jeśli chcemy dodać sos, dobrze sprawdzi się grzybowy (z grzybów leśnych lub z pieczarek).

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)