Składniki na zupę:
- 500 g mrożonych prawdziwków
- mała marchewka
- mały seler korzeniowy
- mała pietruszka
- 200 g obranych ziemniaków
- 100 g dojrzewającego sera koziego z Kieźlin
- cebula
- ząbek czosnku
- 50 g masła
- litr wody
- 130 ml słodkiej
- śmietany 30%
- 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki lubczyku
- sól
- pieprz
Składniki na dekorację:
- 50 g marynowanych owoców jarzębiny
- 2 łyżki
- obranych i upalonych orzechów laskowych
- 30 ml oleju lnianego
Przygotowanie:
- Rozmrożone prawdziwki pokroić w grubą kostkę. W naczyniu rozpuścić masło i smażyć na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku; na zeszkloną cebulę wrzucić grzyby i majeranek. Smażyć ok. 5 min na wolnym ogniu. Do tego dodać pokrojone w drobną, równą kostkę marchewkę , seler i pietruszkę, dołożyć też liście laurowe. Kiedy warzywa lekko się przesmażą, zalać wszystko wodą po 10 min gotowania do zupy dołożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki; całość gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 30min.
- Kozi ser pokroić na kawałki, włożyć do naczynia, zalać słodką śmietaną; chwilę gotować, aż ser się rozpuści, po czym wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać do zupy, doprawić posiekanym lubczykiem, solą, pieprzem i zagotować.
- Zupę wylać na talerz, ułożyć suszone owoce jarzębiny i pokruszone orzechy laskowe, polać olejem lnianym.
Autor przepisu: Karol Okrasa
Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.