Zupa z prawdziwków z kozim serem z Kieźlin

Zupy grzybowej nie musimy serwować tylko jesienią, wystarczy, że mamy zapas prawdziwków w zamrażarce. Właśnie dzięki darom jesieni jakimi są grzyby, na stole może zagościć wykwintna zupa z prawdziwków z kozim serem. Danie rozgrzewające, ale też wyglądające elegancko i zachęcające do biesiadowania.
/ 25.02.2013 10:38

Składniki na zupę:

  • 500 g mrożonych prawdziwków
  • mała marchewka
  • mały seler korzeniowy
  • mała pietruszka
  • 200 g obranych ziemniaków
  • 100 g dojrzewającego sera koziego z Kieźlin
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • litr wody
  • 130 ml słodkiej
  • śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki lubczyku
  • sól  
  • pieprz

Składniki na dekorację:

  • 50 g marynowanych owoców jarzębiny
  • 2 łyżki
  • obranych i upalonych orzechów laskowych
  • 30 ml oleju lnianego

Przygotowanie:

  • Rozmrożone prawdziwki pokroić w grubą kostkę. W naczyniu rozpuścić masło i smażyć na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku; na zeszkloną cebulę wrzucić grzyby i majeranek. Smażyć ok. 5 min na wolnym ogniu. Do tego dodać pokrojone w drobną, równą kostkę marchewkę , seler i pietruszkę, dołożyć  też liście laurowe. Kiedy warzywa lekko się przesmażą, zalać wszystko wodą  po 10 min gotowania do zupy dołożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki; całość gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 30min.
  • Kozi ser pokroić na kawałki, włożyć do naczynia, zalać słodką śmietaną; chwilę gotować, aż ser się rozpuści, po czym wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać do zupy, doprawić posiekanym lubczykiem, solą, pieprzem i zagotować.
  • Zupę wylać na talerz, ułożyć suszone owoce jarzębiny i pokruszone orzechy laskowe, polać olejem lnianym.

Autor przepisu: Karol Okrasa

Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)