Piotr Adamczyk fot. ONS

Zupa z dyni - krem - przepis

Co aktor najchętniej je w zimne jesienne dni? Pyszną, rozgrzewającą zupę z dyni! Najbardziej smakuje mu ta, którą gotują kucharze w jego warszawskiej restauracji Stary Dom.
/ 30.08.2013 15:14
Piotr Adamczyk fot. ONS

Składniki:

  • ok. 80 dag miąższu dyni
  • mała cebula
  • ew. ząbek czosnku
  • litr wywaru warzywnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml śmietany 30%
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i ew. czosnek. Zeszklij. Następnie dodaj pokrojony w kostkę miąższ dyni. Podsmaż, przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem warzywnym (taką ilością, by lekko przykrył dynię). Gotuj, dopóki dynia się nie rozpadnie.
  2. Do zupy dodaj świeżo utarty imbir (tyle, by wyostrzyć jej smak), dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj kleksem ubitej śmietany i szczypiorkiem.