Kolejną potrawą, która zagościła w naszym meksykańskim menu, podczas Kulinarnego Spotkania z We-Dwoje.pl była Zupa Gonzalesa.
Ta bardzo ostra zupa przyrządzana jest na bazie mięsa mielonego oraz innych składników będących podstawą kuchni meksykańśkiej. Wykonaliśmy ją bardzo szybko, a jej smak zachwycił wszystkich.
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 0,5 kg mięsa mielonego np. indyczego
- pomidory w puszcze w kawałkach
- 2 puszki czerwonej fasoli
- soja
- kukurydza
- 6 ząbków czosnku
- koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
- mini kolby kukurydzy konserwowej
- 2 papryki (żółta i zielona)
- 3 cebule
- zioła prowansalskie, chili, curry, pieprz, sól
- kostka rosołowa
- starty żółty ser
Sposób przyrządzenia:
Mięso podsmażamy na małej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Całość podsmażać do momentu, gdy cebula wraz z papryką będą miękkie.
Kukurydzę, fasolę i soję (wraz z zalewami) oraz pomidory wrzucamy do garnka. Dodajemy szklankę wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotujemy na małym ogniu.
Po chwili dodajemy mięso.
Doprawić solą, pieprzem, chili, curry, ziołami. Zupę podajemy posypaną startym żółtym serem.
Smacznego!
fot. Magda Balul
Redakcja We-Dwoje.pl