ziemniaki fot. Adobe Stock

Ziemiaki - jak je wybierać i przyrządzać?

Choć nie wyobrażamy sobie bez nich nawet jednego dnia, to jednak nie znamy ich do końca. Czas to zmienić!
/ 04.07.2018 11:36
ziemniaki fot. Adobe Stock

Są dla nas tak oczywistym składnikiem dań, że… na co dzień się nimi nie interesujemy. A to niezwykle ciekawe i cenne warzywo.

  • Pochodzą z Ameryki Południowej – uprawiano je tam już kilka tysięcy lat temu. Do Europy przywędrowały dopiero w XVI wieku. Co ciekawe, najpierw hodowano je jako rośliny ozdobne, a bulwy uważano za niesmaczne i mało wartościowe.
  • Jest jednak przeciwnie – bulwy obfitują w witaminy (C, B, PP, K i H) oraz minerały – potas, fosfor, magnez, wapń. Mają sporo błonnika regulującego przemianę materii i obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływają też na drogi moczowe i zapobiegają nowotworom.

  • Jak kupić dobre ziemniaki? Przede wszystkim bulwy nie mogą być uszkodzone lub nadgniłe, bo ziemniaki będą się szybko psuły. Skórka powinna być gładka, a miąższ o jednolitej barwie.
  • Wybieraj raczej jasne bulwy. Ciemna skórka może świadczyć o zbyt intensywnym nawożeniu. „Oczka” w skórce powinny być płytkie – większe spowodują nieuniknione straty podczas obierania.
  • Odrzucaj bulwy zazielenione – zbyt długo były wystawione na działanie światła. Zawierają dużo szkodliwej solaniny, która nie rozkłada się podczas gotowania i może spowodować zatrucia pokarmowe.