Zdrowo i szybko!

Warto przyjrzeć się nowoczesnym urządzeniom do przyrządzania potraw. Gotowanie w nich jest o wiele zdrowsze, a także... szybsze.
/ 16.03.2006 16:57
 
Wystarczy choć raz użyć parowara czy kombiwara, by przekonać się, że to, co nowoczesne, ma wiele zalet. Po pierwsze, w parowarze można jednocześnie gotować np. mięso i warzywa, a więc do zrobienia obiadu potrzebujesz jednego, a nie dwóch garnków.

Po drugie, takie urządzenia skracają czas gotowania, przypadną więc do gustu wszystkim zaganianym. Po trzecie, przygotowane w nich potrawy są zdrowsze od tych gotowanych tradycyjnie. Zachowują bowiem więcej cennych składników i nie trzeba do nich dodawać tłuszczu.

Ważne!
- Tak naprawdę, by gotować na parze, wystarczy druciany koszyczek i garnek z pokrywką. Do garnka wlewamy wodę. Na sicie układamy ryby czy warzywa i całość szczelnie przykrywamy.
- Do pieczenia warto wykorzystać folię aluminiową i rękaw piekarniczy. Skracają czas pieczenia, potraw nie trzeba podlewać, a i tak są soczyste i pełne witamin.


Jakiego sprzętu potrzebujesz?
W tych urządzeniach możesz gotować wszystko – mięso, drób, ryby, warzywa, kasze, makaron, ryż, ziemniaki. Różnią się tylko zasadą działania i pojemnością.
Szybkowar
To stalowy, szczelnie zamykany garnek. W czasie gotowania wzrasta panujące w nim ciśnienie. Dzięki temu czas gotowania skraca się o połowę.
Cena 120–240 zł.
Parowar
Dania gotują się w parze, która ma temperaturę wyższą niż wrząca woda. To skraca czas przygotowywania i nie wypłukuje witamin. Można w nim jednocześnie przyrządzać np. ryż, warzywa, mięso (na dole kładzie się produkty najdłużej się gotujące).
Cena 190–320 zł.
Kombiwar
Potrawa jest poddawana działaniu gorącego powietrza, dzięki czemu równomiernie się piecze lub gotuje. Można w nim też piec ciasta, grillować, rozmrażać.
Cena 230–350 zł.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.04.2007 17:00
Mój mąż miał tak poważny problem z wysokim poziomem cholesterolu że lekarz zalecił mu naprawdę radykalną zmianę żywienia. Ograniczyć tłuszcze zwierzęce i słodycze!Teraz przygotowuje mu posiłki gotując w parowarze. Naprawdę smaczne jedzenie wychodzi i ma wiele więcej witamin i wartości odżywczych.. wyniki pomiaru cholesterolu mąż ma teraz lepsze. Dodam ze masła nie jemy wcale tylko Florę pro.activ i oliwę z winogron, ostatnio też olej rzepakowy