Zdrowe dania dla dzieci

O tym, jak trudno dbać o zdrowe i smaczne żywienie dzieci doskonale wie każda mama. W poszukiwaniu inspiracji na pożywne i wartościowe dania dla dzieci, mamy dla was trzy propozycje.

O tym, jak trudno dbać o zdrowe i smaczne żywienie dzieci doskonale wie każda mama. W poszukiwaniu inspiracji na pożywne i wartościowe dania dla dzieci, mamy dla was trzy propozycje.

Dania dla dzieci - przepisy z bloga Am mniam

Zdjęcia Magdalena Gembacka

Blog Am mniam - Naturalna kuchnia dla dzieci to jedno z niewielu miejsc w internecie, gdzie można znaleźć przepisy na smaczne, zdrowe i estetycznie podane dania dla dzieci. Jego autorka, propagatorka zdrowego odżywania, obala mit, że zdrowe nie znaczy smaczne. Przypominając o tym, jak ważna dla naszego zdrowia jest zbilansowana dieta. A w przypadku dzieci ma ona również znaczenie pedagogiczne. Przecież nawyki żywieniowe naszych pociech kształtują się właśnie w okresie dzieciństwa, co z pewnością będzie procentować w przyszłości. Oto trzy przepisy na pyszne i zdrowe dania dla dzieci:

 

Muffinki rabarbarowe

Dania dla dzieci

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej drobno mielonej,
  • 
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 
1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • 
1 1/2 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru,
  • 
1 szklanka mleka migdałowego,
  • 
1/3 szklanka oleju rzepakowego nierafinowanego,
  • 
160 g syropu z agawy lub ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 r.ż.), przy czym należy wtedy zmniejszyć trochę ilość mąki,
  • 1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej.

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę i pozostałe suche składniki  W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, dodajemy do suchych i mieszamy.  Na koniec dodajemy rabarbar i całość delikatnie  mieszamy. Następnie ciastem napełniamy papilotki umieszczone w specjalnej formie do muffinek. Pieczemy w temp. 180°C przez około 20 minut.

Zdjęcia Magdalena Gembacka

 

Pasztet z soczewicy

Dania dla dzieci - przepisy z bloga Am mniam

Zdjęcia Magdalena Gembacka

Składniki:


  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 
1/3 szklanki kaszy jaglanej (około 3 łyżek),

  • 4 średnie marchewki,

  • 1 średnia cebula,

  • 3 duże ząbki czosnku,

  • 2-3 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru),
  • 
3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 
1-2 łyżeczka curry,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 
1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek świeżego
  • 
sól,

  • płatki migdałowe.

Zdjęcia Magdalena Gembacka

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w około 1,5 szkl. wody. Soczewicę płuczemy i gotujemy w około 2 szklankach wody. Marchew obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Cebulę w łupinie kroimy w ćwiartki i wraz z czosnkiem (w łupinie) pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 °C. (czosnek upiecze się wcześniej, należy uważać, aby nie piec go zbyt długo). Ugotowaną marchew wraz z upieczoną cebulą i czosnkiem miksujemy na drobne cząstki. Dodajemy do tego soczewicę i chwilę miksujemy (to nie ma być gładka masa). Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Tak powstałą masę przelewamy do formy keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami lub razową bułką tartą. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Pod koniec pieczenia na wierzch pasztetu posypujemy płatkami migdałowymi. Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy. Można go kroić, gdy całkowicie ostygnie.

 

Koktajl z natki pietruszki lub pokrzywy

Dania dla dzieci

Zdjęcia Magdalena Gembacka

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 garście młodych listków pokrzywy lub natki pietruszki,
  •   200 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek,
  • 100 ml dobrej jakości wody,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • ksylitol/ syrop z agawy/ miód do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Listki pokrzywy płuczemy pod bierzącą wodą. Następnie przelewamy  wrzątkiem i zanurzamy w zimnej wodzie z dodatkiem lodu (taki zabieg sprawi, że pokrzywa nie będzie parzyć). Jeśli zobimy koktajl z dodatkiem natki, należy ją dokładnie umyć i posiekać. Potem  wszystkie składniki wrzucamy do blendera i zmiksujemy na gładki koktajl. Gdyby, koktaj był zbyt gęsty, można dodać ciut więcej soku jabłkowego lub wody. Koktajl pijemy od razu po przygotowaniu.

 

Rozmowa z Magdaleną Gembacką, autorką bloga Am mniam

Od jak dawna Pani bloguje i skąd pomysł na blogowanie?

Dania dla dzieci - przepisy z bloga Am mniam

Bloguję od prawie dwóch lat (18 sierpnia będą dokładnie dwa lata). Pomysł na pisanie bloga Am mniam powstał z chęci dzielenia się z innymi rodzicami przepisami na zdrowe, naturalne dania dla dzieci (i nie tylko) i zwrócenie uwagi na fakt iż zdrowe żywienie dzieci (a także dorosłych) jest szalenie ważne, ma ogromny wpływ na budowę odporności organizmu, jest jednym z najważniejszych elementów w profilaktyce wielu chorób m.in. chorób krążenia, cukrzycy, a nawet chorób nowotworowych.

Od wielu lat interesuję się zdrowym odżywianiem, a dokładniej mówiąc wpływem jedzenia na zdrowie. Gdy byłam w ciąży z moim Synem, zaczęłam interesować się zdrowym żywieniem dzieci. Żywieniem naturalnym, opartym o produkty nieprzetworzone lub nisko przetworzone, głównie roślinne. Daniach przygotowanych w domu, bez użycia białej mąki, cukru i gotowych dań w słoikach. W taki sposób też od początku odżywiam swojego Syna i już od początku widzę tego pozytywne efekty. Do pisania bloga skłoniła mnie mała ilość zdrowych przepisów dla dzieci w sieci (teraz jest ich więcej) i brak świadomości wśród wielu rodziców, tego, że zdrowe żywienie jest bardzo ważne.

Jakie przepisy można znaleźć na Pani blogu?

Blog Am mniam to promocja kuchni roślinnej, bo właśnie zdrowa dieta, to taka w której główną rolę odgrywają produkty roślinne (co potwierdzają badania największych, prestiżowych organizacji np. Harvard, Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, czy Amerykański Instytut do Badań nad Rakiem), a tych w diecie dzieci jak i dorosłych jest bardzo często zdecydowanie za mało. Na blogu można znaleźć dania z różnych kasz, roślin strączkowych, warzyw, owoców.

Jaką kuchnię Pani preferuje - gotować i konsumować?

Lubię kuchnię pyszną, prostą i zdrową. Lubię dania przygotowane ze świeżych i dobrej jakości produktów, Dania z warzyw, owoców (głównie sezonowych), przeróżnych kasz, roślin strączkowych, orzechów, nasion. Dania bez dziwnych chemicznych dodatków, bez białego cukru i produktów wysoko przetworzonych. Zachwyca mnie kuchnia śródziemnomorska, szczególnie włoska, ale lubię także naszą polską kuchnię, którą staram się modyfikować, tworząc jej zdrowszą i lżejszą wersję.

Skąd czerpie Pani kulinarne inspiracje?

Inspiracje kulinarne czerpię z przeróżnych źródeł. Czasami zobaczę jakiś ciekawy program kulinarny, zjem coś dobrego u kogoś w domu lub w restauracji. Zdarza mi się, że jakiś pomysł po prostu mi się przyśni. Namiętnie przeglądam też różne książki kucharskie, które kolekcjonuję, oglądam inne blogi kulinarne, w tym zagraniczne.

Czy korzystasz Pani z przepisów innych? A może ma Pani swoje kulinarne guru?

Korzystam z przepisów innych, ale rzadko zdarza mi się przygotować coś w 100% zgodnie z nimi. Zawsze coś muszę zmienić i zrobić po swojemu. Nawet wtedy, gdy robię jakieś danie pierwszy raz i chcę je po prostu wypróbować. Jeśli chodzi o guru kulinarne to raczej nie ma jednej takiej osoby. Trudno podać mi jakieś jedno konkretne nazwisko.

Zdjęcia i przepisy Magdalena Gembacka www.ammniam.dziecisawazne.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)