Zabezpieczamy jedzenie w lodówce

Zabezpieczamy jedzenie w lodówce

Podpowiadamy, co robić, by jedzenie wyjmowane z lodówki było świeże jędrne i zachowywało naturalny zapach.
/ 09.11.2010 10:42
Zabezpieczamy jedzenie w lodówce

Żeby jedzenie nie zeschło się w lodówce, przechowuj je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze lub folii spożywczej. Folia izoluje, słabo przepuszcza parę wodną, powietrze i substancje zapachowe, ale równocześnie szybciej rozwija się w niej pleśń. Papier natomiast słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu, za to lepiej chroni przed zielonym nalotem.

Wszelkie garnki z potrawami muszą być szczelnie przykryte – aby nie emitowały zapachów i nie zmniejszały właściwości chłodniczych naszej lodówki.

Pamiętajmy, że niczego nie wolno zamrażać dwa razy – grozi to ciężkim zatruciem, m.in. ze względu na rozwijające się podczas rozmrażania drobnoustroje.

Produkty rozmrożone trzeba od razu przyrządzić i zjeść. Maksymalny czas mrożenia w domowych warunkach to 12 miesięcy. W zamrażalniku produkty należy układać ciasto i szczelnie je zamykać. Dzięki temu produkty chłodzą się nawzajem i zamrażalnik nie odrzuca kakofonią zapachów. Panująca w nim temperatura powinna wynosić -18 stopni Celsjusza lub mniej. 

Polecamy: Jak przechowywać jajka?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.04.2013 13:33
"Pamiętajmy, że niczego nie wolno zamrażać dwa razy – grozi to ciężkim zatruciem, m.in. ze względu na rozwijające się podczas rozmrażania drobnoustroje." to ciekawe a w sklepach to jest praktykowane na porządku dziennym