Z młodych listków

Wiosenny spacer może przynieść uciechę i duszy, i podniebieniu. Wystarczy, że przyniesiesz z niego garść pokrzywy czy szczawiu.
Młode listki dziko rosnącej pokrzywy, szczawiu czy mniszka lekarskiego są smaczne, kruche i pełne cennych składników. Można je dodawać do sałatek, a także dusić i gotować. Ich niepowtarzalny smak pomoże ci przełamać kuchenną nudę. I co najważniejsze, taki eksperyment nic cię nie kosztuje. Pamiętaj tylko, by zrywać listki w niezanieczyszczonych miejscach.

Poznaj ich smak i zalety
- Mniszek lekarski (mlecz) – pobudza przemianę materii, odtruwa i wzmacnia organizm. W krajach romańskich jego młode, gorzkawe liście dodaje się do surówek.
- Pokrzywa – działa oczyszczająco i wzmacniająco, poprawia ukrwienie i apetyt, obniża poziom cukru we krwi. Młode liście mają korzenno-gorzkawy smak. Sparzone dodaje się do surówek, zup, omletów, farszów.
- Szczaw – wzmacnia organizm, nie powinny go jeść osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej. Jego lekko kwaśne liście dodaje się do sałatek, sosów i zup. Dobrze jest łączyć go z nabiałem.


Sałatka z mleczem
Ugotowany ziemniak pokrój na plasterki, ułóż na liściach mlecza, posyp zrumienionym bekonem i szczypiorem, przypraw.

Zupa szczawiowa
Pokrojony szczaw wrzuć na 1 l wrzątku z rosołkiem i łyżką masła, gotuj 10 min, przypraw, dodaj śmietanę i gotowane jajko.

Ryż z pokrzywą
Młode listki pokrzywy opłucz, sparz wrzątkiem, posiekaj, dodaj do ryżu pod koniec gotowania, przypraw do smaku.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/13 lat temu
tylko troche ich mało...
/13 lat temu
Rosołek i bekon. Baaardzo wegetariańskie jedzonko...