Wybór grilla i akcesoria grillowe

Bogata oferta handlowa grilli powoduje, że zanim wybierzemy się do sklepu powinniśmy dobrze przemyśleć jakiego urządzenia potrzebujemy.
/ 22.06.2010 15:40

Jak wybrać grill

Przede wszystkim dostosuj go do potrzeb – jeśli organizujesz duże przyjęcia – musisz się wyposażyć w solidny, duży grill, najlepiej z kółkami i dodatkowymi podstawkami, aby zmieściły się na nim przygotowane dla gości potrawy. Dobrze, jeśli grill ma regulowane nóżki – gdy stawiamy grilla bezpośrednio na trawie.
Jeśli natomiast grillujecie zazwyczaj w dwójkę lub maksymalnie w czwórkę duży grill będzie uciążliwy – będzie pochłaniał zbyt dużo brykietu, kłopotliwe stanie się jego każdorazowe czyszczenie.

Zobacz także: Co i jak na grilla?

- grill którego nie będziemy chować do środka musi być wykonany ze stali nierdzewnej

- jeśli nie masz własnego ogródka i na grilla wybierasz się przy okazji wycieczek i pikników – zaopatrz się w grill składany, zajmujący jak najmniej miejsca w samochodzie. Ważne jednak, żeby był stabilny. Niektóre tanie przenośne grille kuszą niską ceną ale potem są źródłem kłopotów gdyż łatwo się wywracają a ruszt jest umieszczony zbyt nisko nad popielnikiem, co powoduje przypalanie się potraw z zewnątrz podczas gdy w środku pozostają surowe.

- grill z osłoną – to dobre rozwiązanie, gdy grillujesz na otwartym, wietrznym terenie lub w miejscach, gdzie zawiewa kurz lub piach

- półka obok rusztu – koniecznie wypróbuj jej jakość – mało solidna może spowodować nieprzyjemną niespodziankę, kiedy talerz pełen mięsa wyląduje na ziemi

- Jeśli nie dysponujesz ogrodem a masz słabość do dań z grilla dobrym rozwiązaniem będzie grill elektryczny – używanie grilla elektrycznego (z dodatkową pokrywą) uchodzi za mniej romantyczne niż tradycyjnego grilla na węgiel drzewny, ale ma niewątpliwe zalety – można regulować temperaturę pieczenia. Repertuar potraw z takiego grilla jest praktycznie nieograniczony, gdyż może on zastąpić tradycyjny piekarnik, można w nim przyrządzać dania w stylu barbecue. Istotne jest to, żebyśmy grilla elektrycznego używali pod zadaszeniem – na wypadek deszczu. Zamoknięty przedłużacz może być niebezpieczny.

- Grill gazowy ma tę zaletę, że bardzo szybko się nagrzewa, możemy też regulować temperaturę pieczenia, a co za tym idzie grill taki będzie bardziej wszechstronny niż tradycyjny- węglowy. Najlepiej wybrać taki z dwoma palnikami. Są dwa rodzaje grilli gazowych: jedne, na gaz ziemny wymagające całej instalacji elektrycznej – są inwestycjami na lata, oraz przenośne na gaz propan butan z butli – te możemy zabierać ze sobą na kempingi i pikniki. Dobrze jest, żeby ciepło z palnika było rozprowadzane przez dodatkowe żeliwne osłony lub specjalne kamienie z lawy wulkanicznej – które są dość kosztowne.

Dodatkowe przydatne akcesoria:

Rękawica – najlepiej z gumowanym chwytem. Nie dotykaj grilla gołymi rękami.
Zestaw sztućców na długich rękojeściach, najlepsze będą ze stali nierdzewnej: szczypce do przewracania mięsa, szpikulce do kiełbasek, łopatka.
Uchwyty – ruszty do ryb, do kotletów, do warzyw – każde w odpowiednim kształcie, z drewnianą lub plastikową rękojeścią

Czyszczenie grilla

Ruszt trzeba oczyścić skrobakiem lub specjalną szczotką z nierdzewnej stali. Na koniec można go wypolerować pastą polerską. Popielnik, nóżki i półki należy oczyścić z wszystkich śladów tłuszczu za pomocą detergentu. 

Polecamy także: Grillowanie dobre rady.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)