- 2 pęczki zielonych szparagów
- 15 plasterków szynki parmeńskiej lub westfalskiej
- gruboziarnista sól morska
- oliwa z oliwek
- ew. parmezan
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180-200 C. Szparagi opłucz pod zimną wodą i osącz. Następnie oderwij zdrewniałe końce (przy wygięciu szparagi same łamią się w odpowiednim miejscu).
2. Oliwę wymieszaj z solą morską, a następnie wysmaruj nią spód żaroodpornego naczynia.
3. Szparagi podziel na porcje – po trzy sztuki. Każdą owiń ściśle plasterkiem (lub dwoma) szynki parmeńskiej i ułóż w naczyniu. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz, dopóki szynka się nie zarumieni.
Pod koniec pieczenia szparagi możesz oprószyć parmezanem.
Kulinarne inspiracje - forum >>