Iwona Węgrowska fot. ONS

Ulubione danie Iwony Węgrowskiej: Szparagi zapiekane z szynką parmeńską

– Najlepsze danie na lato? Oczywiście szparagi! Najbardziej smakują mi zielone, zapiekane z szynką parmeńską, oliwą i solą morską. – mówi „Party” wokalistka.
/ 27.06.2011 10:29
Iwona Węgrowska fot. ONS
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 15 plasterków szynki parmeńskiej lub westfalskiej
- gruboziarnista sól morska
- oliwa z oliwek
- ew. parmezan

Sposób wykonania:

1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180-200 C. Szparagi opłucz pod zimną wodą i osącz. Następnie oderwij zdrewniałe końce (przy wygięciu szparagi same łamią się  w odpowiednim miejscu).

2. Oliwę wymieszaj z solą morską, a następnie wysmaruj nią spód żaroodpornego naczynia.

3. Szparagi podziel na porcje – po trzy sztuki. Każdą owiń ściśle plasterkiem (lub dwoma) szynki parmeńskiej i ułóż w naczyniu. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz, dopóki szynka się nie zarumieni.
Pod koniec pieczenia szparagi możesz oprószyć parmezanem.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)