Tomasz Jacyków poleca: Tagliatelle z kurkami

Stylowa jesienna uczta z włoską nutką
/ 08.09.2009 09:39
Składniki:
- ok. 30 dag żółtego i zielonego makaronu tagliatelle
- kawałek wędzonego boczku
- 20 dag kurek
- 200 ml śmietanki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
- ew. parmezan i zielona pietruszka

Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj al dente.

2. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodaj kurki. Duś do miękkości przez blisko 15 minut. Potem wlej śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Sos gotuj na małym ogniu aż do uzyskania kremowej konsystencji. Obficie polej nim makaron lub przelej go do sosjerki i podawaj osobno.

4. Tagliatelle możesz ozdobić płatkami parmezanu albo zieloną pietruszką. Polecam lampkę czerwonego burgunda!