Tomasz Ciachorowski fot. AKPA

Tomasz Ciachorowski poleca: Łosoś w malinach

"Łosoś otoczony malinami prezentuje się bardzo efektownie i ma zaskakujący smak – kiedy ukochana mi go zaserwowała, celebrowałem każdy kęs!"
/ 14.02.2012 06:33
Tomasz Ciachorowski fot. AKPA
Składniki:
- 4 filety z łososia
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- olej
- 25 dag malin
- szalotka
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego
- łyżeczka cukru
- mielony pieprz
- sól

Sposób wykonania:
1. Łososia oprósz solą i otocz w mące, rozmąconym jajku i bułce. Rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor.

2. Kilka malin zostaw do dekoracji, resztę przełóż do rondelka. Dodaj drobno posiekaną szalotkę, musztardę, oliwę i ocet. Gotuj przez kilka minut, aż część płynu odparuje. Dopraw.

3. Na talerz nałóż łyżkę sosu i połóż na nim filety. Udekoruj malinami i posyp pieprzem.

Kulinarne inspiracje - forum >>