szynkowar przepisy fot. Adobe Stock

Szynkowar: przepisy na pyszne domowe wędliny i nie tylko

Jeśli masz w domu szynkowar, przepisy na potrawy i wędliny z jego użyciem są proste i wymagają mało przygotowań. Mięso wystarczy natrzeć przyprawami, a reszta robi się sama!
Urszula Wilczkowska / 20.01.2020 10:39
szynkowar przepisy fot. Adobe Stock

Masz w domu szynkowar? Przepisy na dania z tego urządzenia to prawdziwy ratunek dla tych osób, które nie lubią spędzać dużo czasu na gotowaniu. Zamarynuj peklowane mięso i włóż je do szynkowaru. Niedługo potem będziesz mogła się cieszyć pyszną domową szynką!

Peklowanie mięsa jest bardzo ważne, jeśli chcemy przygotować je w szynkowarze. Robi się to w specjalnej soli z dodatkiem saletry, dzięki której mięso na dłużej zachowa świeżość.

Szynkowar: przepisy

Wędliny z szynkowaru

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego,
  • 2 łyżeczki soli peklowej,
  • suszone śliwki,
  • suszone morele,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Schab oczyść z błonek. Natrzyj solą i pieprzem.
  2. Środek mięsa napełnij pokrojonymi owocami.
  3. Przygotuj roztwór soli peklowej, ostudź go.
  4. Włóż mięso do roztworu tak, by było całe zakryte.
  5. Włóż do lodówki i namaczaj przez 3 dni. Codziennie odwracaj mięso na drugą stronę.
  6. Włóż schab do szynkowaru. Parz przez 2 godziny w temperaturze ok. 70 stopni. Przechowuj w lodówce i dodawaj do kanapek. Smacznego!

Szynka z szynkowaru

Składniki:

  • 3 kg szynki wieprzowej,
  • 3 łyżki soli peklowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren jałowca,
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego.

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Namocz przez 4-5 dni w roztworze soli peklowej. Codziennie obracaj mięso i sprawdzaj, czy ładnie pachnie.
  3. Szynkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obłóż przyprawami. Przełóż do szynkowaru.
  4. Parz przez 2 godziny w temperaturze 70 stopni. Smacznego!

Więcej przepisów na mięsa:
Pieczona szynka
Żeberka wieprzowe z piekarnika
Pieczone polędwiczki
Schab pieczony
Pieczona gęś

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)