szpinak na patelni

Szybkie zmiękczanie listków szpinaku

Czy można wyobrazić sobie ciekawszy przypadek: kulinarny antybohater czasów dzieciństwa, przebojem wdarł się do domowej kuchni, zaledwie przekroczony został próg dojrzałości? Dziś pierogi ze szpinakiem to przecież hit wśród studentów! Świeże liście szpinaku są dosyć twarde, istnieją jednak skuteczne sposoby, by temu zaradzić.
/ 04.07.2010 13:16
szpinak na patelni

Aby móc cieszyć się smakiem duszonego szpinaku, nie trzeba wykonywać skomplikowanych czynności. Grunt to upraszczać sobie życie w kuchni.

Włóż liście szpinaku (bez włóknistych łodyg) do mikrofali na kilka minut, aż zmiękną. Następnie zmiksuj w blenderze wraz z oliwą i przecier szpinakowy – gotowy.
Możesz użyć go do zup, na tartę i do wielu innych potraw.

Liście poddane obróbce termicznej w mikrofali są delikatniejsze i nie zmieniają koloru. Surowe, przyrządzane tradycyjnie na patelni, tracą barwę.

Zobacz także: Jak postępować ze szpinakiem?