Fot. Fotolia
W sklepach działy z makaronami są obecnie bardzo eksponowane – przed Światowym Dniem Makaronu z pewnością nie będzie problemu z zakupem nawet najbardziej zakręconych kształtów.
Makaron jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, a ten z pełnego ziarna ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika!
„Makaron, podobnie jak inne produkty zbożowe, powinien wchodzić do naszego codziennego menu. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które są paliwem dla naszego organizmu. Warto podkreślić, że o wartości odżywczej i kaloriach dań na bazie makaronu decydują w dużej mierze dodatki. Makaron ugotowany al dente – zapewni uczucie sytości na długie godziny.
A dodatkowo ten z pełnego ziarna ma niski indeks glikemiczny i dzięki dużej zawartości błonnika pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz prawidłowej masy ciała” – zachęca dietetyk Lidla – Justyna Marszałkowska.
Zobacz przepisy na makaron:
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Cannelloni z czerwoną soczewicą
Bucatini z pomidorami, oliwkami i bazylią
Penne z łososiem w pomidorowym sosie
Tagliatelle z dynią, cukinią i szynką
Zapiekanka makaronowa z pulpecikami