Światowy Dzień Makaronu – wypróbuj te przepisy na makaron!

Na obiad zamiast ryżu lub ziemniaków podaj makaron. 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! I świętujemy nie tylko we Włoszech!
/ 23.10.2014 11:17

makaron

Fot. Fotolia

W sklepach działy z makaronami są obecnie bardzo eksponowane – przed Światowym Dniem Makaronu z pewnością nie będzie problemu z zakupem nawet najbardziej zakręconych kształtów.

Makaron jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, a ten z pełnego ziarna ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika!

Makaron, podobnie jak inne produkty zbożowe, powinien wchodzić do naszego codziennego menu. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które są paliwem dla naszego organizmu. Warto podkreślić, że o wartości odżywczej i kaloriach dań na bazie makaronu decydują w dużej mierze dodatki. Makaron ugotowany al dente – zapewni uczucie sytości na długie godziny.

A dodatkowo ten z pełnego ziarna ma niski indeks glikemiczny i dzięki dużej zawartości błonnika pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz prawidłowej masy ciała” – zachęca dietetyk Lidla – Justyna Marszałkowska.

Zobacz przepisy na makaron:

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Włoska zupa-krem z makaronem

Makaron Fusilli con Verdue

Kugel z makaronu

Cannelloni z czerwoną soczewicą

Spaghetti Carbonara

Bucatini z pomidorami, oliwkami i bazylią

Penne z łososiem w pomidorowym sosie

Tagliatelle z dynią, cukinią i szynką

Makaronowa sałatka z salami

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami

Makaron z żurawiną