Sposoby na udane wypieki

Co zrobić, aby nie wyszedł zakalec? Jak wyjąć biszkopt z formy? Co zrobić, żeby ciasto było pulchne? Co zrobić, żeby ciasto ie opadło?

Co zrobić, aby nie wyszedł zakalec? Jak wyjąć biszkopt z formy? Jak upiec pulchne ciasto? Oto kilka cennych wskazówek dotyczących pieczenia ciast:

Sposoby na udane wypieki

  • Ciasto nie opadnie i będzie pulchne, gdy przed pieczeniem przesiejesz mąkę na gęstym sicie. Jeżeli w przepisie jest proszek do pieczenia lub kakao, wymieszaj je z mąką i też przesiej, aby równomiernie się rozłożyły.

     

  • Aby uniknąć zakalca, ciasto na kruchy placek z owocami po ułożeniu na blaszce posmaruj ubitym białkiem i posyp mąką. Dopiero teraz możesz ułożyć na nim owoce. Placek będzie kruchy, a wyciekający sok nie spowoduje zakalca.
  • Bywa, że ciasto biszkoptowe nie chce wyjść z formy. Nie staraj się wyjmować go na siłę, bo możesz je uszkodzić. Wstaw blachę czy tortownicę na kilkanaście minut do lodówki. Potem już poradzisz sobie bez trudu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
no właśnie, a mi zawsze wychodzi zakalec, jak dodaję owoce do ciasta, spróbuję z tym sposobem
/4 lata temu
ciasto kruche przed położeniem na nim owoców( na całej powierzch) nakłuwam widelcem, nie ma mowy o zakalcu