Sposób na idealny sos pomidorowy

Choć na co dzień używamy przecierów pomidorowych lub pomidorów z puszki, od czasu do czasu zdobądźmy się na prawdziwy, domowej roboty sos pomidorowy. A ten sos najlepiej jest robić latem, kiedy to z naszych pól zbieramy świeże i pachnące słońcem pomidory.
/ 04.07.2010 13:22

Sos pomidorowy to jedna z tych potraw, które nie są trudne, ale wymagają nieco cierpliwości. Wybierzmy dojrzałe, dorodne i aromatyczne pomidory, pokrójmy je na kawałki i wrzućmy do głębokiego rondla, wraz z zeszkloną na oliwie cebulą i miażdżonym czosnkiem.

Teraz gotujmy całość na małym ogniu przez około półtora godziny, co jakiś czas dolewając niewielką ilość źródlanej wody (jeśli sos robi się zbyt gęsty). Mniej więcej w połowie gotowania dodajmy kilka gałązek tymianku (najlepiej włożonych do woreczka z gazy, aby sos przeszedł samym zapachem zioła i pozostał czysty) i sól.

Po 1,5 godziny gotowania na wolnym ogniu, zmiksujmy całość blenderem i doprawmy ewentualnie solą i pieprzem.

Sos można wykorzystać np. jako dodatek do mielonych mięs, pizzy lub bazę do zup.

Polecamy: Pizza - tajniki sukcesu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)