Kompot z brzoskwiń

Sposób na dobry kompot

Wyparte jakiś czas temu przez soki z kartonów, znów wracają do łask. Letni obiad, odrobina słońca i kompot truskawkowy lub wiśniowy - to dla wielu sprawdzony sposób na wszelkie kłopoty. Odkryj tajemnicę przyrządzenia tego orzeźwiającego napoju.
/ 04.07.2010 14:33
Kompot z brzoskwiń

Do ugotowania kompotu nie trzeba wiele. Kilka jabłek, garść truskawek, trochę cukru i odrobina cynamonu dodanego na koniec – i właściwie po 20 minutach gotowania kompot jest gotowy.

Jeśli chodzi o kompoty, nie ma reguł co do proporcji owoców względem wody. Są bowiem miłośnicy kompotów bardzo aromatycznych, gęstych, i tacy, którzy lubią wodę złamaną owocowym smakiem.

Najlepiej do kompotów nadają się owoce o wyrazistym, kwaskowatym smaku, dlatego te delikatniejsze dobrze jest gotować z dodatkiem owoców kwaskowatych.

Polecamy: Robimy smażone, wytrawne i słodkie dżemy

Nie musisz obierać owoców ze skórki, chyba że chcesz użyć później gotowanych owoców np. do galaretek. Ważne jest jednak, aby gotować owoce bez pestek – inaczej kompot może mieć gorzkawy smak. Poza tym z pestek może przenikać do kompotu kwas pruski, który jest szkodliwy.

Warto gotować kompoty z dodatkiem takich przypraw jak wanilia, cynamon, goździki, a nawet konfitura różana.

Po ugotowaniu, wyjmij owoce z kompotu – unikniesz w ten sposób powstaniu owocowej pulpy.

Zobacz także: Smażymy owoce

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)