Smaruj i zajadaj!

Pasty błyskawicznie zamienią kromkę chleba w pyszną kanapkę. Doskonałą na śniadanie, obiad, a nawet na przyjęcie!
/ 10.11.2006 13:32
Choć można kupić gotowe pasty, to nie równają się one z tymi przygotowanymi własnoręcznie. Te domowej roboty są w pełni naturalne, bez konserwantów i sztucznych dodatków, smaczne i bardzo aromatyczne. A na dodatek niezwykle łatwe do przygotowania. Urozmaicą codzienne posiłki, a posmarowane nimi krakersy czy minikromki umilą spotkanie z przyjaciółmi.

Warto wiedzieć
By przygotowane pasty były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, warto przestrzegać kilku wskazówek.
- Dodatki. Do większości past dodaje się majonez, który zaostrza ich smak, ale ma sporo tłuszczu. Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność pasty, możesz go wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym.
- Przechowywanie. Pasty (najlepiej bez dodatku cebuli i zieleniny) w zamkniętym, plastikowym pojemniku można trzymać w lodówce kilka godzin.

Pomysłowe pasty
Twarogowe

Twaróg rozmieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną, przyprawić. II POMYSŁ: Bryndzę wymieszać z posiekaną cebulą i śledziami z oleju, przyprawić papryką.

Rybne
Mięso z wędzonej ryby rozdrobnić, wymieszać z posiekanym jajkiem, kiszonym ogórkiem i majonezem, przyprawić. II POMYSŁ: Tuńczyka lub szprotki z puszki rozmieszać z posiekaną cebulą i musztardą, doprawić.

Serowe
Ser topiony utrzeć z masłem i pokruszonym serem pleśniowym. Wymieszać z natką, przyprawić. II POMYSŁ: Ser żółty i jajko zetrzeć, wymieszać z czosnkiem i majonezem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)