Skuś się na szparagi!

W maju na straganach pojawiają się pęczki białych i zielonych szparagowych pędów. Co z nimi zrobić?
/ 15.05.2012 09:02
Te apetyczne pędy zalicza się do najstarszych znanych warzyw. Są składnikiem wykwintnej kuchni, rarytasem cenionym za wyjątkowe walory smakowe. Dlatego spróbuj ich koniecznie! Kupując szparagi, zwróć jednak uwagę na ich świeżość. Jeśli końcówki pędów są suche i białe, nie bierz. Poszukaj takich, które są jędrne i dają się łatwo łamać. Przygotuj je najlepiej jeszcze tego samego dnia. Przechowuj nie dłużej niż 2 dni.

Zielone szparagi
Są delikatne w smaku. Nie posiadają łyka, dlatego można je gotować bez obierania.

Jak przygotować:
Zielone szparagi wystarczy opłukać i odciąć twarde końcówki. Pędy gotujemy związane w pęczki.
Wkładamy je do wysokiego garnka, tak aby były zanurzone, a główki wystawały poza lustro wody. Gotujemy je ok. 10 minut we wrzątku, doprawiamy solą, łyżeczką cukru i zakwaszamy odrobiną soku z cytryny.

Do czego użyć zielone szparagi:
Warto z nich ugotować zupę krem, podać (w sosie beszamelowym) jako dodatek do mięs, serwować w sałatkach, grillować, zapiekać w tartach lub udusić w śmietanie i podać jako sos do makaronu.

Białe szparagi
Białe szparagi mają bardzo delikatny smak zaprawiony lekką nutką goryczy.

Jak przygotować:
Koniecznie trzeba obrać, inaczej będą łykowate i gorzkie. Najłatwiej jest to zrobić obieraczką, którą wbijamy w pęd tuż pod główką i ciągniemy ku dołowi. Odłamujemy też lub odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 15 minut. 

Do czego użyć białe szparagi:
Białe szparagi klasycznie podaje się z tartą bułką albo owinięte plasterkami boczku wędzonego lub szynki, z majonezem lub sosem holenderskim. Gotuje się też z nich zupę krem.

Kulinarne inspiracje - forum >>