Sałata - kroić czy rwać?

Sałaty - kroić czy rwać

Kto by pomyślał, że czasami wielkie półmiski, pełne zielonych sałat, mogą być przyczyną kulinarnych dylematów. Bo czy liście sałaty zawsze należy rwać, czy też można je kroić?
/ 02.07.2010 18:49
Sałata - kroić czy rwać?

Przygotowując sałatę, najlepiej jest rwać liście na mniejsze części. Jednak w przypadku sałaty lodowej, rzymskiej czy kapusty pekińskiej, nie zawsze jest to wygodne. Możesz do tego użyć noża, ale tylko jeśli jest wykonany ze stali nierdzewnej – każdy inny zmieni smak liści i niekorzystnie wpłynie na balans witaminowy twojej potrawy.

Zobacz także: Sałatki dietetyczne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/10.03.2014 14:20
ja rwę d.
/17.06.2013 08:26
Niezrozumiałe jest pojęcie rwania sałaty.Dlaczego wiele osób forsuje teorię rwania ,a nie krojenia."dlaczego nie rwie się pomidorów,ogórków,cytryny,natki pietruszki itp???"Sprzęt zazwyczaj znajdujący się w domach:noże,tasaki itp,pozwala szybko i sprawnie(ładnie) "załatwić" sałatę i w/w produkty.Pojęcie nierdzewny bez komentarza.
/25.02.2011 09:37
zawsze rwę sałatę:)