Składniki:
- 4 filety z grenadiera
- sok z cytryny
- przyprawa do ryby
- 4 liście pora
Chutney z dyni:
- 40 dag dyni
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 żółte pomidory
- 2 plastry ananasa
- łyżka octu jabłkowego
- pieprz
- cukier
- ew. sól
- oliwa
Sposób wykonania:
- Ryby skrop sokiem z cytryny. Oprósz przyprawą do ryby. Owiń zblanszowanymi we wrzątku liśćmi pora. Skrop oliwą i upiecz w żaroodpornym naczyniu.
- Przygotuj chutney: miąższ dyni pokrój w kostkę. Sparz we wrzątku z dodatkiem octu i cukru. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie w rondlu razem z czosnkiem. Dodaj cząstki pomidora (bez skórki), kawałki ananasa i 1/3 kostek dyni. Podduś i dopraw do smaku. Zmiksuj. Do gorącego sosu dodaj pozostałe kostki dyni. Zagotuj i odstaw.
- Serwuj z upieczoną rybą.