Pink fot. ONS

Ryba z dyniowym chutneyem

„Zawsze czekam na sezon dyniowy. Wtedy w moim menu królują słodko-kwaśne chutneye lub musy z dyni. Najbardziej smakują mi w połączeniu z rybą lub pieczonym mięsem”, mówi wokalistka.
/ 09.09.2013 11:29
Pink fot. ONS

Składniki:

  • 4 filety z grenadiera
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryby
  • 4 liście pora

Chutney z dyni:

  • 40 dag dyni
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 żółte pomidory
  • 2 plastry ananasa
  • łyżka octu jabłkowego
  • pieprz
  • cukier
  • ew. sól
  • oliwa

Sposób wykonania:

  1. Ryby skrop sokiem z cytryny. Oprósz przyprawą do ryby. Owiń zblanszowanymi we wrzątku liśćmi pora. Skrop oliwą i upiecz w żaroodpornym naczyniu.
  2. Przygotuj chutney: miąższ dyni pokrój w kostkę. Sparz we wrzątku z dodatkiem octu i cukru. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie w rondlu razem z czosnkiem. Dodaj cząstki pomidora (bez skórki), kawałki ananasa i 1/3 kostek dyni. Podduś i dopraw do smaku. Zmiksuj. Do gorącego sosu dodaj pozostałe kostki dyni. Zagotuj i odstaw.
  3. Serwuj z upieczoną rybą.