Wiele z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennego menu! Ziemniaki od kilku wieków niepodzielnie królują na polskich stołach. Mogą być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i podstawowym składnikiem potrawy. Czy wiesz, jakie ziemniaki wybierać?
Rodzaje ziemniaków
- Impala - są idealne do pieczenia i grillowania razem ze skórką. Ta odmiana ma podłużne bulwy o jasnożółtym miąższu.
- Irga - najpopularniejszy gatunek w Polsce, ma jasnoróżową skórkę i kremowy, sypki po ugotowaniu miąższ. Są doskonałe na puree, do pieczenia, na frytki.
- Irys - ma duże bulwy z jasnożółtą skórką i białym miąższem. Dobry do gotowania i na frytki!
- Vitelotte - bardzo dekoracyjne! Wyróżniają się fioletowym miąższem o nieco orzechowym smaku. Nie tracą swojego niezwykłego koloru nawet po obróbce termicznej. Nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia.
- Czerwone - to cała grupa odmian, o skórce od różowej do czerwonej (np. Rosalind, Asterix, Red Lady). Po ugotowaniu skórka traci swoją barwę. Słodkawe w smaku, dobre na sałatki, do pieczenia i gotowania na parze.
- Taro - podobnie jak bataty, nie są bezpośrednio spokrewnione z ziemniakiem, ale często nazywa się je "włochatymi ziemniakami". Obrane i pokrojone bulwy można smażyć lub dusić razem z innymi warzywami.
Zobacz inne porady kulinarne:
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory