rodzaje ziemniaków, jakie ziemniaki wybierać fot. Fotolia

Rodzaje ziemniaków - jakie ziemniaki wybierać?

Zobacz, jakie gatunki warto wybierać!
Weronika Kwaśniak / 20.10.2014 12:54
rodzaje ziemniaków, jakie ziemniaki wybierać fot. Fotolia

Wiele z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennego menu! Ziemniaki od kilku wieków niepodzielnie królują na polskich stołach. Mogą być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i podstawowym składnikiem potrawy. Czy wiesz, jakie ziemniaki wybierać?

Rodzaje ziemniaków

  1. Impala -  są idealne do pieczenia i grillowania razem ze skórką. Ta odmiana ma podłużne bulwy o jasnożółtym miąższu.
  2. Irga - najpopularniejszy gatunek w Polsce, ma jasnoróżową skórkę i kremowy, sypki po ugotowaniu miąższ. Są doskonałe na puree, do pieczenia, na frytki.
  3. Irys - ma duże bulwy z jasnożółtą skórką i białym miąższem. Dobry do gotowania i na frytki!
  4. Vitelotte - bardzo dekoracyjne! Wyróżniają się fioletowym miąższem o nieco orzechowym smaku. Nie tracą swojego niezwykłego koloru nawet po obróbce termicznej. Nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia.
  5. Czerwone - to cała grupa odmian, o skórce od różowej do czerwonej (np. Rosalind, Asterix, Red Lady). Po ugotowaniu skórka traci swoją barwę. Słodkawe w smaku, dobre na sałatki, do pieczenia i gotowania na parze.
  6. Taro - podobnie jak bataty, nie są bezpośrednio spokrewnione z ziemniakiem, ale często nazywa się je "włochatymi ziemniakami". Obrane i pokrojone bulwy można smażyć lub dusić razem z innymi warzywami.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"

Zobacz inne porady kulinarne:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)