Rodzaje soli i jej właściwości fot. Fotolia

Rodzaje soli i jej właściwości - wszystko o soli

Czy próbowałaś już soli himalajskiej albo hawajskiej?
Weronika Kwaśniak / 12.08.2014 14:32
Rodzaje soli i jej właściwości fot. Fotolia

Wystarczy dodać szczyptę soli, by potrawa stała się smaczniejsza. Dostarcza również składników mineralnych, np. magnezu, wapnia, cynku, manganu. Jednak dietetycy twierdzą, że spożywamy jej zdecydowanie za dużo.

Ponieważ sól jest tania i ma właściwości konserwujące, dodaje się ją do wędlin, żółtego sera, przekąsek czy pieczywa. Tymczasem - według norm medycznych - bezpieczne dla większości z nas spożycie soli to nie więcej niż łyżeczka dziennie! Dlatego właśnie osoby, w menu których ważne miejsce zajmują wcześniej wymienione produkty oraz żywność wysoko przetworzona, nie powinny już dosalać potraw lub koniecznie robić to z dużym z umiarem. Pamiętajmy, że sól możemy zastępować ziołami, chrzanem, czosnkiem czy sokiem z cytryny. Nie są słone, ale też dodają smaku.

Sól dla zdrowia i urody

Sól przydaje się zwłaszcza podczas dużego wysiłku fizycznego czy upału (gdy się mocno pocimy). Jest bowiem źródłem sodu, który m.in. umożliwia skurcze mięśni i stymuluje pracę układu nerwowego. Chlor bierze zaś udział przy trawieniu białek i węglowodanów.
Kąpiel w wodzie z dodatkiem garści soli oczyszcza i ujędrnia skórę, a także odpręża. Na bazie soli można łatwo przygotować peeling. Wystarczy gruboziarnistą sól wymieszać np. z oliwą z oliwek i masować nią ciało. Skóra stanie się gładsza i bardziej jędrna.

Rodzaje soli

fot. Fotolia/kolaż Polki.pl
  1. Kamienna - naturalna, zawiera wapń i magnez. Warto ją dodawać do zup, niejodowaną do przetworów.
  2. Warzona - najmniej wartościowa, przetworzona sól kamienna, niemal czysty chlorek sodu. Zwykle wzbogaca się ją w jod. Drobna i sypka, najlepsza do solniczki.
  3. Morska - wartościowa, zawiera naturalny jod i wiele minerałów. Idealna do młynka.  
  4. Himalajska - uchodzi za najczystszą i najzdrowszą sól. Zawiera 84 naturalne minerały, które nadają jej różowy kolor. Dekoracyjna.
  5. Hawajska - naturalna, morska. Może być różowa, czerwona (z domieszką pyłu wulkanicznego) i czarna (ta zawiera aktywny węgiel). Warto ją dodać do zimnego napoju.
Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"

Sprawdź inne porady kulinarne:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)