Robimy pieróg z ziemniaków

Robimy pieróg z ziemniaków

Znudziłaś się już ziemniaczanym puree? Jeśli tak, zrób sobie ziemniaczany pieróg. To pyszna, prosta i elegancka potrawa, która doskonale zastąpi nudne ziemniaki na twoim talerzu.
/ 28.09.2010 12:57
Robimy pieróg z ziemniaków

Obieramy ziemniaki ugotowane w mundurkach (lepiej ugotować je dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne). Kroimy je w plastry grubości palca.

Robimy krem z tłustej śmietanki z dodatkiem sera mascarpone lub twarogu, wraz z miażdżonym czosnkiem i pietruszką. Na dwie porcje śmietany dajemy 1 porcję twarogu. Czosnku nie żałujmy, bo pod wpływem ciepła straci on ostrość i pozostanie tam delikatny smak i wspaniały aromat. Jeśli chodzi o pozostałe proporcje w kremie – wszystko zależy od ciebie.

Teraz na formę (najlepiej zupełnie płaską lub blachę z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia, kładziemy warstwę ciasta francuskiego. Na niej układamy plastry ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Brzegi zostawmy wolne – trzeba je będzie potem zlepić. Pieprzymy, solimy do smaku. Wykładamy czosnkowy krem z pietruszką na wierzch ziemniaków (nie żałujmy). Teraz układamy kolejną warstwę ziemniaków. Doprawiamy i znów kładziemy krem. Wysokość i ilość warstw zależy od ciebie. Można np. ułożyć stożek lub okrąg.

Zobacz także: Jak upiec pomidory i cukinię?

Nadzienie przykrywamy drugą warstwą ciasta francuskiego i zlepiamy brzegi. Wszystkie wystające elementy obcinamy, aby utworzyć ładny kształt – kwadrat lub okrąg. Zawijamy raz jeszcze brzegi ciasta i sklejamy dokładnie, żeby krem nie wypłynął. Całość smarujemy rozmąconym żółtkiem lub całym jajkiem - uszczelni ono nasz wielki pieróg i zapobiegnie wyciekaniu kremu. Nakłuwamy wierzch, żeby ciasto nie pękło. Pieczemy w 220 stopniach, aż ciasto urośnie i się zrumieni – ok. 30 minut.

Kroimy jak tort. Można do tego podać zieloną sałatę, albo potraktować pieróg jako dodatek do mięs.

Polecamy: Jak upiec karkówkę?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)